top of page

מידע למטופל

 
מהו מומחה לאנדודונטיה ("טיפולי שורש"):
 
מומחה לאנדודונטיה ("טיפולי שורש") הוא רופא שיניים שלאחר סיום לימודי רפואת השיניים השלים תוכנית התמחות באנדודונטיה בת מספר שנים במוסד לימודים המוכר ע"י משרד הבריאות, ועמד  בהצלחה בבחינות הרישוי של משרד הבריאות. בסיום ההתמחות כאמור מעניק משרד הבריאות לרופא המומחה תעודת מומחה באנדודונטיה ומספר רשיון מומחה.

אנדודונט ("מומחה לטיפולי שורש") מבצע מגוון טיפולים אנדודונטיים כגון: טיפולי שורש וחידוש טיפולי שורש, כירורגיה אנדודונטית, טיפול בשיניים לאחר חבלה, טיפול בסיבוכי טיפול שורש, וכן טיפול בשיניים עם
תעלות שורש מסויידות ומוצרות או בעלות מבנה אנטומי חריג. לצורך הטיפול, נעזר המומחה בידע המקצועי
ובנסיון שצבר, וכן בציוד מתקדם כגון: מיקרוסקופ טיפולי, רנטגן דיגיטלי, ומכשור אולטרא-סוני.

באתר האינטרנט של "האגף לרישוי מקצועות רפואיים" במשרד הבריאות ניתן לאתר באופן שמי
ע"י מנוע חיפוש מיהו מומחה.  

 

 
כיצד מתנהל הביקור אצל המומחה לטיפולי שורש
 

> ביקור שגרתי אצל מומחה לטיפולי שורש מתחיל בדרך כלל במילוי שאלון בריאות המפרט את המצב הרפואי הכללי של המטופל/ת.
> מומלץ להגיע לפגישה עם רשימה מלאה של כל התרופות אותן את/ה נוטל/ת באופן קבוע.
> במידה ואת/ה סובל/ת ממחלות כרוניות, או במידה ועברת ארועים רפואיים משמעותיים כגון אישפוז ב-5 השנים האחרונות, או שחל לאחרונה שינוי במצב בריאותך הכללי, מומלץ להביא על כך פירוט מסודר בכתב מהרופא המטפל שלך.

> יש להגיע לפגישה עם מכתב הפנייה מסודר מרופא השיניים שלך, וכן לצרף צילומי רנטגן  רלוונטיים.

> הרופא יעבור יחד איתך על השאלונים ומכתב ההפנייה, ויברר אתך מהי התלונה העיקרית שבגללה הגעת לטיפול, מהי ההסטוריה של השן, וכל מידע רלוונטי אחר.
> לאחר השלמת הבירור, לרוב יבוצע צילום רנטגן וכן תבוצע בדיקה קלינית. כך יושלם הליך הבירור הרפואי על מנת להגיע לאבחנה הרפואית.
> לאור האבחנה הרפואית, ובהתאם לתוכנית הטיפול המתוכננת על ידי רופא השיניים שהפנה אותך, המומחה לטיפולי שורש יסביר לך בפירוט את אפשרויות הטיפול, היתרונות והחסרונות של החלופות השונות, סיכונים אפשריים בטיפול, וכן מה המשך הטיפול הנדרש לאחר השלמת הטיפול האנדודונטי.
> במידה ותסכים/מי לטיפול, לרוב ניתן להתחיל בטיפול מיד. כאשר לעיתים נדרשת יותר מפגישה אחת כדי להשלים את הטיפול.
> במהלך הטיפול וכן לאחר סיום הטיפול, יבוצעו מספר צילומי רנטגן נוספים לצרכים טיפוליים וכן למעקב על הצלחת הטיפול.
> בסיום הטיפול תקבל/י הוראות מסודרות לגבי הצפוי בסיום הטיפול ובימים שלאחר הטיפול, וכן מכתב לרופא המטפל שבו יפורט מהו הטיפול שבוצע וכן המלצות להמשך טיפול ולמעקב הנדרש.  

 

 

מהו "טיפול שורש"
 

מקור השם "טיפול אנדו-דונטי" ("טיפול שורש"), במילים היווניות: אנדו (=בתוך), אודונט (=שן). בטיפולים האנדודונטיים מטפלים "בתוך השן", כאשר "טיפול שורש" הוא אחד מסוגי הטיפולים האנדודונטיים. מבחינה אנטומית, מתחת למעטה הקשיח של כותרת השן (המורכב בחלקו החיצוני מאמייל, והפנימי מדנטין), קיימת רקמת חיבור רכה הנקראת "מוך השן". מוך השן כולל כלי דם, עצבים ותאים שונים. רקמת המוך מתחילה מכותרת השן ונמשכת דרך תעלות השורש אל תוך שורשי השיניים עד לקצה השורש שם היא מתחברת לרקמות הסובבות את השן.
טיפול אנדודונטי נדרש לרוב כאשר מוך השן (הרקמה הרכה בתוך השן), הופכת לדלקתית, מזוהמת או נמקית. הסיבות העיקריות לפגיעה במוך השן הן: עששת עמוקה, טיפולים קודמים שהשן עברה, שבר של כותרת השן, חבלה בשיניים, מחלת חניכיים מתקדמת, ועוד. כל אלו עלולים להוביל לדלקת במוך השן, לנמק, ולזיהום. הזיהום והדלקת בתוך השן (ברקמת מוך השן), יכולים לגרום לגירוי של מערכת החיסון ברקמות הסובבות את השן, וכך עלול להיגרם נזק נוסף מחוץ לשן ברקמות הסובבות. במידה ולא מטפלים בדלקת או בזיהום של מוך השן, עלולים להיגרם סימפטומים וסיבוכים נוספים כגון הופעת כאב ונפיחות, התפתחות מורסה ועוד.
לצורך אבחנת מצבו של מוך השן נעזר רופא השיניים באנמנזה מפורטת של תלונות המטופל לגבי סימפטומים כגון כאב ורגישות, בירור הסטוריית הטיפולים הקודמים שבוצעו בשן, בדיקה קלינית, וצילומי רנטגן. לעיתים האבחנה עלולה להיות מסובכת שכן לפעמים הסימפטומים אינם ממוקדים לשן ה"חולה", לעיתים אין סימפטומים כלל למרות שבפועל קיימת בשן מחלה המצריכה טיפול, ולעיתים הסימפטומים אינם ספציפיים למחלה ממקור אנדודונטי. במיקרים אלו ההכשרה המקצועית והנסיון של המומחה לטיפולי שורש יכולים לסייע להגיע לאבחנה רפואית נכונה ולטיפול מתאים.
משאובחנה מחלה שמקורה במוך השן, והחלטת הטיפול היא לבצע "טיפול שורש", האנדודונט יסלק את רקמת המוך המודלקת ו\או מזוהמת, ינקה ויעצב בעדינות את מערכת תעלות השורש (תעלות בתוך השן בהן מצוי מוך השן), יחטא את התעלות, ולבסוף יאטום את חלל תעלות השורש בסתימת שורש. בסיום טיפול השורש תונח סתימה זמנית בכותרת השן והמטופל\ת יופנה לרופא השיניים שלו חזרה לצורך שיקום כותרת השן לצורך החזרת השן לתפקוד מלא.

​​

 

מהם שלבי טיפול השורש
 

טיפול השורש יכול להסתיים בפגישה אחת, אך לעיתים נדרשות מספר פגישות. במהלך טיפול השורש הרופא יבצע מספר שלבים:
> במרבית המקרים תינתן זריקת אלחוש מקומי ("הרדמה מקומית").
> השן המטופלת תבודד ע"י הנחת "סכר גומי"
> הסתימות והשיחזורים הישנים יוסרו מהשן, במידה וקיימת עששת היא תסולק, ויבוצע חלל גישה דרך כותרת השן אל מערכת תעלות השורש.
> באמצעות מיכשור יעודי תעלות השורש ינוקו, יחוטאו, ויוכנו לאיטום באמצעות סתימת שורש
> לעיתים ידרשו יותר מפגישה אחת לצורך השלמת הטיפול. במיקרים אלו תונח תרופה בתוך תעלות השורש, וסתימה זמנית בכותרת השן עד לפגישה הבאה.
> לאחר איטום תעלות השורש, תונח סתימה זמנית בכותרת השן. סתימה זמנית זו תוסר בהמשך ע"י רופא השיניים שלך כאשר יבוצע שחזור קבוע של כותרת השן.
לאחר סיום הטיפול אצל המומחה לטיפולי שורש, עליך לחזור תוך מספר ימים אל רופא השיניים שלך לצורך שיקום כותרת השן, על מנת להגן עליה ולהחזירה לתפקוד מלא.
> כל האמור מתייחס לטיפול באופן כללי ופשטני. במציאות ישנם מקרים מורכבים, הדורשים התאמות במהלך טיפול השורש וכן לאחריו, ועל כך תקבל\י הסבר מהרופא.

 

 

האם טיפול השורש כואב?


חלק ניכר מטיפולי השורש נעשים במטרה להקל על כאב ואי נוחות הנגרמים עקב דלקת או זיהום שמקורם במוך השן. באמצעות מתן הרדמה מקומית נכונה ניתן לרוב למנוע כאב ואי נוחות במהלך הטיפול. לעיתים תופיע בימים הראשונים שלאחר הטיפול רגישות או אף כאב שלרוב חולפים ע"י לקיחת משכחי כאבים "רגילים". המומחה לטיפולי שורש ידריך אותך בסיום הטיפול מה לעשות במידה ומופיעים סימפטומים אחרי הטיפול, ויש להקפיד על ביצוע ההוראות.

 

הוראות לאחר טיפול שורש
 

> לא לאכול עד אשר ההרדמה חולפת לגמרי על מנת למנוע פציעה עקב נשיכת השפה או הלשון
> במרבית המיקרים בסיום טיפול השורש, או בין הפגישות במידה וטיפול השורש לוקח יותר מישיבה אחת, מניחים בכותרת סתימה זמנית. יש להמנע מללעוס או לנגוס על השן המטופלת עד אשר רופא השיניים שלך יבצע שחזור קבוע של כותרת השן
> יש להגיע לרופא במידה והסתימה הזמנית נופלת
> להמשיך לצחצח שיניים כרגיל
> לאחר הטיפול עלולים להופיע כאבים או אי נוחות. יש לקחת משכחי כאבים לפי הוראות הרופא.
> יש להקפיד לבצע את כל ההוראות שמסר לך הרופא המטפל בסיום הטיפול, ולדווח לרופא המטפל מיידית במידה ומופיע אחד מהתסמינים הבאים:

  • נפיחות משמעותית בתוך הפה או מבחוץ

  • כאבים שאינם חולפים באמצעות לקיחת משכחי הכאבים שהומלצו לך בסיום הטיפול

  • הופעת חום, נפיחות בבלוטות לימפה או תחושה כללית גרועה

  • הגבלה בפתיחת הפה או הפרעה בבליעה

  • תגובה אלרגית לתרופה (הופעת פריחה, גרד וכו')

  • חזרה של הסימפטומים שהיו לפני הטיפול

  • במידה ונראה כי הסתימה גבוהה מדי (סגירת השיניים מרגישה לא מאוזנת)

  • בכל מקרה שבו נראה לך כי הופיע משהו חריג ו\או בלתי צפוי

המשך הטיפול הנדרש לאחר סיום טיפול השורש:

טיפול השורש הוא רק השלב הראשון בהחזרת השן המטופלת לתפקוד מלא. שחזור כותרת השן ע"י שיקום קבוע חיוני להצלחת הטיפול ולשימור השן לטווח ארוך. על כן, לאחר סיום טיפול השורש אצל המומחה לטיפולי שורש, יש לחזור אל רופא השיניים המשקם להמשך טיפול בהקדם האפשרי (לרוב תוך מספר ימים, ובהתאם להוראות הרופא בסיום טיפול השורש).

 

 
מה צפוי בהמשך לאחר טיפול השורש
 

מרבית השיניים שורדות ומתפקדות בפה שנים רבות במידה ובוצע טיפול שורש תקין ולאחריו שיקום כותרתי תקין, וכן במידה והמטופל/ת מקפיד/ה לאורך זמן על שמירת ההגיינה האוראלית התקינה ועל ההוראות שקיבל/ה מהרופא. חשוב לבצע ביקורת אצל המומחה לטיפולי שורש בהתאם להוראות שנתן בסיום הטיפול.
במיעוט המיקרים למרות טיפול השורש ושיקום השן לא מושג ריפוי, ומתפתחים סימפטומים חדשים או שהסימפטומים שהיו לפני הטיפול ממשיכים. חזרה כזו של הסימפטומים או הופעת סימפטומים חדשים יכולה לקרות חודשים ואף שנים לאחר הטיפול. במיקרים אלו מומלץ לדווח על כך לרופא השיניים, ובתאום עימו לחזור להיוועץ עם המומחה לטיפולי שורש. במרבית המיקרים בהם השן עדיין 'ברת שיקום' (דהינו, מתאימה לביצוע כתר או גשר), ניתן לבצע טיפול נוסף שמטרתו לשמר את השן (כגון חידוש של טיפול השורש, או טיפול כירורגי אנדודונטי). במיעוט המקרים שבהם אין ברירה ויש לעקור את השן, רפואת השיניים המודרנית מציעה היום מגוון טיפולים חלופיים טובים לצורך החזרת התפקוד והאסטטיקה, כגון שיקום נתמך שתלים, ביצוע גשרים ועוד. 

מהו "חידוש טיפול שורש"
 

רוב השיניים לאחר טיפול שורש תקין ושיקום כותרתי מתאים, שורדות לטווח ארוך ללא סיבוכים נוספים. אולם, לפעמים נדרש לבצע טיפול שורש נוסף לשן שכבר עברה בעבר טיפול שורש ("חידוש טיפול שורש"). הסיבות שבגינן נדרש לבצע הטיפול פעם נוספת הן רבות ומגוונות: טראומה נוספת לשן, עששת המתפתחת תחת השחזור, שבר של השחזור או צורך בהחלפתו בשחזור חדש, וכאשר טיפול השורש הראשוני אינו עומד בסטנדרטים המקובלים או שלא השיג את מטרתו. חשוב לקחת בחשבון האם הופיעה מחלה חדשה בשן או חזרה המחלה הקודמת, מה התוכנית השיקומית המתוכננת (ביצוע כתר/גשר וכו' לאחר חידוש טיפול השורש), מה האלטרנטיבות הטיפוליות, וכמובן מהן העדפות המטופל.
חידוש טיפול שורש במהותו מורכב יותר מטיפול שורש ראשוני, מאחר ובטיפול השורש הראשוני ובעקבותיו כבר "נקבעו עובדות בשטח", העלולות להקשות על הצלחת ביצוע חידוש של טיפול השורש. בחירה נכונה של מקרה המתאים לחידוש טיפול שורש, ביצוע נכון של הטיפול, וביצוע שיקום כותרתי מתאים לאחר חידוש טיפול השורש, מאפשרים במרבית המיקרים להשיג ריפוי של המחלה האנדודונטית והחזרת השן לתפקוד מלא. חשובה מאוד התקשורת בין רופא השיניים המטפל לבין המומחה לטיפולי שורש על מנת להגיע להחלטה טיפולית מושכלת לטובת המטופל. 

​​

 

כירורגיה אנדודונטית - אפיסקטומי
 

כירורגיה אנדודונטית הינה שם כללי למספר פרוצדורות כירורגיות שמטרתן לטפל במחלה שמקורה במחלה אנדודונטית. אחת מפרוצדורות אלו - קיטוע חוד השורש ("אפיסקטומי"), הינו טיפול כירורגי המומלץ  לשיניים שבהן קיימת מחלה אנדודונטית, וטיפול שאיננו כירורגי איננו ישים או כאשר לא סביר שיצליח לרפא את המחלה. מצב אפשרי נוסף לביצוע אפיסקטומי הוא כאשר קיימת מחלה ונדרשת לקיחת דגימה ("ביופסיה") מאתר המחלה לצורך אבחנה נוספת.
בתחילת הפרוצדורה ניתנת הרדמה מקומית ע"י זריקות מקומיות של חומר הרדמה בדומה לטיפולי שיניים שגרתיים, כך שמהלך הטיפול איננו כואב. בהמשך, החניכיים באזור השן מורמות לצורך חשיפת העצם וקצה השורש נחשף. בהמשך לרוב מקטע קטן מקצה השורש מוסר, וקצה תעלת השורש מטופל ונאטם באמצעות סתימה. לבסוף נעשים מספר תפרים עדינים לצורך החזרת רקמת החניכיים למקומה. במידת הצורך נלקחת דגימה מהרקמה "החולה" (ביופסיה) שנשלחת לבדיקה פתולוגית במעבדה לצורך אבחנה נוספת.

לסיום, ניתנות הוראות לימים הראשונים שלאחר הטיפול שמטרתן למזער ככל הניתן כאב או אי-נוחות בעיקבות הטיפול, ולמנוע סיבוכים בעקבות הטיפול.
כשבוע לאחר הטיפול מוזמנים לצורך הסרת התפרים וביקורת. במידה ונשלחה ביופסיה לצורך אבחנה נוספת, תוצאותיה מתקבלות מספר שבועות לאחר הטיפול. בבחירת מקרה מתאים, לאפיסקטומי הנעשה בטכניקה מודרנית תוך שימוש במיקרוסקופ טיפולי ומיכשור אולטרא-סוני אחוזי הצלחה גבוהים (מעל 90%). 

 

 

טיפול אנדודונטי בחבלות דנטליות

 

חבלה באזור הפנים הינה פגיעה מורכבת שיכולה לכלול פגיעה במערכות חיוניות בגוף, נזק לרקמות הרכות, נזק לעצמות הלסת, ונזק למשנן החלבי או הקבוע. חבלות דנטליות נפוצות בעיקר בילדים אך מתרחשות גם במבוגרים.

החבלות למשנן יכולות לכלול שברים של כותרות השיניים, שברים בשורשי השיניים, תזוזת שיניים ממקומן, ועוד.

הקף הנזק וסיכויי ההשרדות של המשנן תלויים בעוצמת החבלה ובשלב ההתפתחותי של השן, כאשר לעיתים החבלה יכולה להתרחש בשיניים קבועות שבקעו לאחרונה וטרם סיימו את התפתחותן. בשיניים אלו חוד השורש איננו סגור ("open apex"), וקירות השורש דקים. מצבים אלו מורכבים ביותר, ודורשים מיומנות אבחנתית וטיפולית גבוהה, ולטיפול מתאים ומוקדם ככל האפשר השפעה מכרעת על הצלחת הטיפול, הישרדות השיניים, ומניעת סיבוכים. 

הטיפול הראשוני בחבלה באזור הפנים מבוצע לרוב במסגרת חדרי מיון בבתי חולים או ע"י רופאי שיניים בקהילה הנותנים טיפול ראשוני. הטיפול הראשוני כולל תמיד הערכה מקיפה של הנפגע, והערכת החבלה לרבות באמצעות צילומי רנטגן.

בכל חשד לפגיעה במערכות חיוניות בגוף, למשל בהופעת סחרחורות, בחילה וכו', יש להביא את המטופל בדחיפות לחדר מיון. מומלץ לנהוג בעניין זה לפי עקרון הזהירות המונעת - "אם יש ספק אז אין ספק" - להגיע מייד לחדר מיון בביה"ח.

בהתאם לחבלה ולתוצאות הבדיקה יבוצע טיפול ראשוני שיכול לכלול: טיפול בחתכים ברקמות הרכות, החזרת שיניים שזזו למקומן, קיבוע שיניים, איטום כותרות שיניים שנשברו, מתן חיסונים ואנטיביוטיקה, מתן הנחיות לשמירה על הגיינה אוראלית ושטיפות פה, אכילת מזון רך, ועוד.    

לאחר סיום השלב הראשוני של הטיפול רופא השיניים לילדים ימשיך בדרך כלל את הטיפול במשנן הפגוע בימים ובשבועות שלאחר החבלה. לאחר השלמת הטיפולים המשך מעקב אצל רופא השיניים הוא בעל חשיבות עליונה שכן לעיתים יכולים להופיע סיבוכים מאוחרים של החבלה. 

לעיתים בהתאם לחבלה ולתוצאותיה, יש צורך בהערכה וטיפול אצל מומחים שונים כגון מומחים ליישור שיניים, כירורגים, ועוד. 

למשל, לעיתים שבועות ואף שנים לאחר החבלה, יכולים להופיע סיבוכים אנדודונטיים כגון נמק וזיהום של מוך השן, ספיגת שורשים, ועוד. במקרים בהם מופיעים סיבוכים אנדודונטיים כאלו בשיניים קבועות רופא השיניים לילדים יפנה את המטופל למומחה לטיפולי שורש לצורך בדיקה וטיפול מתאים. 

​  

 
האם ניתן לבצע טיפול אנדודונטי בהצלחה בכל השיניים?
 

באופן כללי ניתן לומר כי במרבית המיקרים שבהם קיימת מחלה אנדודונטית, ניתן לטפל בהצלחה באמצעות טיפול אנדודונטי (טיפול שורש, חידוש טיפול שורש, כירורגיה אנדודונטית וטיפולים אנדודונטיים בחבלות דנטליות). ומרבית השיניים העוברות טיפול אנדודונטי שורדות ומתפקדות בפה לטווח ארוך.
אולם, הטיפול האנדודונטי אינו עומד לבדו בחזית. המצב השיקומי (דהיינו, ההרס שנגרם לשן עקב עששת או טראומה) יקבע האם ניתן לאחר הטיפול האנדודונטי לשקם את כותרת השן, למשל באמצעות כתר. מחלה פריודונטלית ("מחלת חניכיים") מתקדמת קשה ומסובכת לטיפול ופוגעת בסיכויי השן לשרוד לטווח ארוך. נזק חמור שנגרם כתוצאה מחבלה דנטלית גם הוא משפיע על סיכויי ההשרדות של השן.
הישרדותן של השיניים לטווח ארוך תלוייה אם כך בראש ובראשונה במצב השיקומי והפריודונטלי של השן, וחשוב מאוד כי בחירת הטיפול המתאים למקרה תהיה נכונה. על כן חשובה מאוד התקשורת בין הרופא המשקם למומחה לטיפולי שורש על מנת להגיע להחלטת טיפול מושכלת לטובת המטופל.

 

bottom of page