top of page

סיבוכים המתרחשים במהלך טיפולי שורש: מניעה, אבחנה וטיפול

טיפולים אנדודונטיים כגון טיפולי שורש וחידוש טיפולי שורש, מהווים חלק מובנה בכמעט כל תוכנית טיפול שיקומית. האנדודונטיה המודרנית, מאפשרת כיום טיפול שמרני במגוון רחב של מצבים קליניים והחזרה של השיניים לתיפקוד תקין (1). אבחנה מדוייקת, הליך בחירת מיקרים נכון (Case selection), ובחירת האלטרנטיבה הטיפולית המתאימה הינם המפתח להשגת תוצאה טיפולית מתאימה ופרדיקטבילית (2).
למרות זאת, כמו בבכל פרוצדורה טיפולית, וכך גם באנדודונטיה, עלולים להגרם סיבוכים בכל אחד משלבי הטיפול. מאחר והצורך בטיפול האנדודונטי קיים כאמור בכמעט כל תוכנית שיקומית, סיבוכים אלו וההתמודדות עימם הינם עניין שבשגרה ברפואת השיניים. הנקודה המרכזית שיש להניח עליה את הדעת היא כי מניעת סיבוכים הינה הפתרון הטוב ביותר לסיבוכים. אולם, מרגע שהתרחש סיבוך טיפולי, אבחנה מהירה ומדוייקת וביצוע טיפול מתאים, חיוניים לפרוגנוזת השן וליכולת לשמרה.
כבר בתחילתו של טיפול השורש: להכנת חלל גישה מתאים, למציאת מפתחי תעלות השורש, וכן להשגת גישה ישירה למפתח החודי או לכיפוף הראשון של תעלת השורש (Straight line access) וזאת תוך כדי שמירה על חומר השן, חשיבות עליונה להצלחת הטיפול כולו (3). אחד הסיבוכים השכיחים במהלך איתור מפתחי תעלות השורש וביצוע חלל הגישה הינו ניקוב, המוגדר "כחיבור מלאכותי בין מערכת תעלות השורש לרקמות התמיכה של השן או לחלל הפה (4). בעקבות הניקוב זיהום חיידקי שמקורו מתעלות השורש, מרקמות הפריודונטיום, או משילוב של שניהם, עלול לגרום לדלקת ופגיעה ברקמות התמיכה של השן, ובכך להרע את פרוגנוזת השן עד כדי צורך לעיתים בעקירתה. זיהוי מוקדם של הניקוב בשילוב עם טיפול מתאים יכולים לשפר את הפרוגנוזה באופן משמעותי ולאפשר את שימור השן (4).
בעת הכנת מערכת תעלות השורש, נעשה שימוש במגוון מכשירים אנדודונטיים, כגון פוצרים ידניים וממונעים. שימוש לא נכון תוך הפעלת כוח מוגזם על המכשיר האנדודונטי עלול להוביל לשבירת המכשיר תוך כדי ההכנה (5), לניקוב, או לשינוי בלתי רצוי של מתאר התעלה כגון יצירת מדרגות וסטיות של ההכנה ממתאר התעלה המקורי (3), ולעיתים עלול לגרום בסופו של דבר להשפעה שלילית על הצלחת הטיפול (6). 
אורכה הרצוי של הכנת תעלת השורש ואורכה הרצוי של סתימת השורש הינם נושא השנוי במחלוקת. באופן מסורתי אורכה הרצוי של הכנת תעלת השורש הוגדר כ-1 מ"מ מחוד השורש כפי שהוא נראה רנטגנית (Radiographic apex). אולם המציאות מסובכת הרבה יותר ובפועל קיימת שונות רבה במבנה האנטומי של חוד השורש ובמיקום המפתח החודי (7). קיימת הסכמה רחבה בספרות כי הטיפול בתעלת השורש אמור להשאר בתוך תחומי התעלה (8-9) ותקלות פרוצדורליות במהלך ההכנה והאיטום תעלות השורש הגורמות לפגיעה בעיקרון זה עלולות לפגום בפרוגנוזת הטיפול (8-9).
הטיפול האנדודונטי הינו הליך טיפולי מורכב ומסובך הדורש מיומנות רבה ונסיון. האנדודונטיה המודרנית מאפשרת, תוך שימוש באמצעים מודרניים כגון ממקם חוד אלקטרוני, והמיקרוסקופ הטיפולי לשפר באופן ניכר את יכולתנו למנוע מראש, ולזהות ולטפל, בסיבוכים במידה והתרחשו (2, 4, 8). במקרים מסויימים, ניתן לבחור ולבצע טיפול כירורגי אנדודונטי מודרני, בסיוע מיקרוסקופ טיפולי, ולאפשר בכך גישה ואפשרות לטפל במגוון רחב של סיבוכים (10). אמצעים וגישות טיפול מודרניות אלו משפרים באופן ניכר את היכולת של האנדודונטיה המודרנית לשמר השיניים, ולהחזירן לתיפקוד תקין (1-2, 4, 11).

 

 

שבר מכשיר
במהלך
טיפול שורש

 

1] שן 37

2] שן 37

3] שן 36

רשימת ספרות:

 

1. Torabinejad M, Goodacre CJ. Endodontic or dental implant therapy: the factors affecting treatment planning. J Am Dent Assoc. 2006 Jul;137(7):973-7; quiz 1027-8.
 

2. Pathways of the Pulp. 9 ed. Cohen S HK, editor. St. Louis: Mosby; 2006.
 

3. Vertucci FJ HJ, Britto LR. Tooth Morphology and Access Cavity Preparation. In: Cohen S HK, editor. Pathways of the Pulp. 9 ed. St. Louis: Mosby Inc; 2006. p. 148-232.
 

4. Tsesis I, Fuss, Z. Diagnosis and treatment of accidental root perforations Endodontic Topics. 2006 Sep 21 2006 13(1):95-107.
 

5. Gambarini G. Cyclic fatigue of ProFile rotary instruments after prolonged clinical use. Int Endod J. 2001 Jul;34(5):386-9.
 

6. Gorni FG, Gagliani MM. The outcome of endodontic retreatment: a 2-yr follow-up. J Endod. 2004 Jan;30(1):1-4.
 

7. Johnson WT GJ. Obturation of the Cleaned and Shaped Root Canal System. In: Cohen S HK, editor. Pathways of the Pulp. 9 ed. St. Louis: Mosby Inc; 2006. p. 358-99.
 

8. Gordon MP, Chandler NP. Electronic apex locators. Int Endod J. 2004 Jul;37(7):425-37.
 

9. Nekoofar MH, Ghandi MM, Hayes SJ, Dummer PM. The fundamental operating principles of electronic root canal length measurement devices. Int Endod J. 2006 Aug;39(8):595-609.
 

10. Tsesis I, Rosen E, Schwartz-Arad D, Fuss Z. Retrospective evaluation of surgical endodontic treatment: traditional versus modern technique. J Endod. 2006 May;32(5):412-6.
 

11. Torabinejad M, Lozada J, Puterman I, White SN. Endodontic therapy or single tooth implant? A systematic review. J Calif Dent Assoc. 2008 Jun;36(6):429-37.

bottom of page